Вгору

згорнути

Об'єктів доданих в обране: 0      Подивитися       Очистити обране

Нерухомість в Болгарії

Болгарія +359 876 181 282

Москва +7 495 544 50 28

Київ +38 044 355 50 55

Підберіть мені житло

* Поля обов'язкові для заповнення

Вiдгуки клієнтів

06-12-2017

... ще +

03-11-2017

... ще +

15-10-2017

... ще +

01-10-2017

... ще +

Всі відгуки
Розширити пошук Звузити пошук
Пошук нерухомості Приховати фільтр

ВНП

Відповідно до Закону про іноземців, громадянин іншої держави може отримати дозвіл на перебування на території Болгарії наступних типів:

  • Короткострокове (віза або мультивіза) – до 90 днів протягом півроку;
  • Тривале (ВНП) – терміном до 1 року;
  • Довгострокове (ДВЖ) – терміном до 5 років;
  • Постійне (ПМП) – на невизначений термін.

У цій статті розглядаються особливості перебування в Болгарії на підставі ВНП і пов'язані з цим питання:

  • На якій підставі можна отримати ВНЖ в Болгарії;
  • Яка процедура і вартість оформлення та продовження ВНЖ;
  • Як отримати ДНП на підставі відкриття Торгового представництва, купівлі нерухомості за програмою «забезпечений пенсіонер»?

ВНЖ (Вид на проживання) – це статус, що дає іноземцю право безвізового перебування в Болгарії. Цей статус підтверджується платіжним документом з особистим номером іноземця.

Підстави для отримання ВНЖ в Болгарії

Згідно статті №24 чинного Закону, отримати право на тривале перебування в країні (ВНП) строком до 1 року можуть такі категорії іноземців:

  • особи, що володіють правом на здійснення трудової діяльності на території країни з дозволу Міністерства праці Республіки Болгарія;
  • підприємці, ті, що купили земельну ділянку в Болгарії під бізнес і вирішили розпочати комерційну діяльність у країні. Обов'язкова умова для отримання ВНЖ на підставі здійснення комерційної діяльності – створення не менше 10 робочих місць для болгарських громадян. Між тим, це не поширюється на осіб з громадянством ЄС;
  • фахівці, які прибули з-за кордону і працюють в країні на підставі міжнародних договорів, в яких РБ бере безпосередню участь;
  • особи, офіційно вступили в шлюбний союз з громадянином РБ або іноземцем, який отримав право на тривале проживання в країні;
  • особи, що проходять довготривале лікування в медичному закладі, розташованому на території Болгарії і володіють достатніми засобами для задоволення своїх матеріальних потреб і оплати медичних послуг на період перебування в країні;
  • кореспонденти світових інформаційних видань, які отримали відповідну акредитацію;
  • члени сім'ї чи близькі родичі громадянина Болгарії або іноземного громадянина, що має дозвіл на тривале перебування в Болгарії;
  • пенсіонери з достатньою матеріальною базою, необхідної для перебування в країні, та пенсією іноземної держави, достатньої для покриття всіх витрат;
  • представники іноземних торговельних організацій, зареєстрованих в ТПП Болгарії і перевірених на предмет відповідності діяльності та податкової активності вимогам національного законодавства;
  • купили нерухомість на суму не менше 600 тис. левів, які володіють часткою 50% + 1 акція в торговому представництві і здійснили покупку нерухомості на аналогічну суму;
  • здійснили інвестиції в проблемні регіони РБ на суму не менше 250 тис. левів і відкрили мінімум 5 робочих місць для болгарських громадян.

Що дає ВНЖ в Болгарії

Особи, які отримали дозвіл на тривале перебування, можуть перебувати в Болгарії 365 днів в році, а також виїжджати за межі країни протягом зазначеного періоду необмежену кількість разів.

Статус ВНЖ наділяє іноземця деякими з прав громадянина Болгарії, серед яких:

  • Запис дітей в державні дитячі сади і школи;
  • Відкриття фірми;
  • Укладення договорів з постачальниками послуг на більш вигідних умовах;
  • Запрошення родичів і друзів, що не є громадянами Болгарії;
  • Отримання статусу ПМЖ після 5 років перебування, а згодом – громадянства.

Статус ВНП не дає право працевлаштування (є винятки) та участь у виборах.

ПРИМІТКА: на даний момент законодавство Республіки Болгарія не регламентує мінімальний термін перебування в країні іноземної особи, що має статус ВНЖ. Також згідно з новими правилами міграції, штамп у паспорт не ставиться.

Схема отримання ВНЖ в Болгарії

На сьогоднішній день іноземні громадяни, які прибули в країну за візу «Д», можуть почати оформлення статусу ВНЖ з наступного:

  • Протягом 3х днів з моменту прибуття в країну звернутися в місцеве представництво правоохоронних органів для отримання адресної реєстрації.
  • Зібрати необхідний пакет документів, що підтверджують ваше право на перебування в РБ (підстава на проживання в Болгарії див. вище).
  • Сплатити державне таксу.
  • Заповнити та подати заяву разом з пакетом документів в міграційну службу при МВС Болгарії (термін розгляду заяви – 7 робочих днів).
  • Після отримання посвідчення, що підтверджує ваше право перебування на території Болгарії, сплатити таксу за виготовлення пластикової картки.

ВНП на підставі відкриття торгового представництва

На протязі декількох років однією з найбільш простих методів отримання болгарської ВНП було відкриття торгового представництва (далі-ТП) іноземної компанії.

Скориставшись послугами адвоката або звернувшись в агентство нерухомості, можна в короткі строки і без зайвих нервів відкрити ТП і одержати на підставі цього ВНП.

Процедура оформлення ВНЖ на підставі відкриття торгового представництва

  • Підготовка пакету документів для відкриття ТП.
  • Відкриття рахунку в болгарському банку з мінімальним залишком 5040 левів.
  • Подача документів із заповненим за формою заявою на реєстрацію ТП в Торгово-промислову палату Болгарії.
  • Оплата такси за реєстрацію.
  • Отримання сертифікату про реєстрацію торгового представництва в ТПП (дійсний 30 днів з дня видачі).
  • Реєстрація ТП в Агентстві по Вписування «Булстат» і отримання посвідчення про реєстрацію.
  • Подача документів у Консульство Болгарії на отримання візи Д (пакет документів наведено нижче).
  • Подача заяви у службу міграції МВС Болгарії (болг. МВР) на отримання статусу ВНЖ.

Щоб отримати ВНЖ в Болгарії, всі документи необхідно перекласти на болгарську мову і легалізувати.

Пакет документів для отримання візи Д

  • Закордонний паспорт і заповнену за формою заяву.
  • Фотографії заявника (2 шт. 35х45 мм на світлому фоні).
  • Сертифікат про реєстрацію ТП в болгарській ТПП.
  • Посвідчення про реєстрацію з Булстат.
  • Документ про володіння нерухомістю в Болгарії або договір про оренду житла.
  • Виписка з рахунку, яка підтверджує наявність необхідної суми (5040 левів).
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Страховий поліс з мінімально допустимим на території ЄС покриттям (30 тис. євро).

З 6 грудня 2017 року в Закон про іноземців внесено важливі зміни, що стосуються отримання ВНЖ на підставі ТП.

Тепер ВНП буде видаватися не просто на підставі реєстрації представництва ТПП, а після додаткової перевірки документів і оцінки компанії на предмет активності, податкової регулярності і планованої діяльності.

ВНП на підставі придбання нерухомості

Купівля нерухомості в Болгарії дає право на отримання ВНЖ, тільки якщо вартість об'єкта перевищує 600 тис. левів (306 тис. євро.). Інвестиції в нерухомість менше зазначеної суми дають право лише на отримання мультивізи з терміном перебування до 90 днів у півріччі.

Хоча в 2016 році болгарський парламент зробив спробу знизити поріг по «золотий візі» до 100 тис. левів, законопроект так і не набув чинності.

ВНП за програмою "забезпечений пенсіонер

Болгарське законодавство дозволяє отримати ВНЖ іноземним пенсіонерам за спрощеною схемою. Для отримання ВНЖ важливо мати стабільне джерело доходу у вигляді пенсії, а також придбати нерухомість в Болгарії. Причому, в законі не обмовляються характеристики нерухомості – це може бути як елітне, так і бюджетне житло.

Про те, як оформити посвідку на проживання і які документи необхідні для цього, читайте у статті:

Витрати на отримання ВНЖ в 2017 році

  • Такса розгляду заяви в Дирекції Міграції – 10 левів.
  • Такса за отримання ВНЖ строком на 1 рік – 500 левів, строком на 6 місяців - 200 левів.
  • Такса оформлення особової картки за 1 місяць – 45 левів, за 10 днів – 90 левів; за 3 дні – 220 левів.
  • Вартість оформлення ВНЖ на основі представництва – від 580 Євро.
  • Вартість додаткового числа вписаних представників – 250 Євро за кожного представника.

З 21.03.2017 в Болгарії знизилися тарифи на отримання ВНЖ для деяких категорій іноземців – докладніше.

Продовження ВНЖ в 2017 році

Список документів. Для продовження ВНЖ необхідно підготувати ті ж документи, які використовувалися спочатку для отримання статусу. Оновлений пакет документів заявник повинен подати в Дирекцію Міграції при МВС.

При подачі документів на продовження ВНЖ сплачується держмито у розмірі 10 левів + 2 лева банківська комісія.

Важливо! Хоча до заяви необхідно додати копії документів (сертифікат ТП подається в оригіналі), обов'язково майте при собі оригінали.

Термін подачі документів. Подача документів на продовження офіційного статусу здійснюється не пізніше 14 календарних або 10 робочих днів до закінчення терміну дії поточного посвідчення ВНП.

За порушення строків продовження ВНЖ вам доведеться заплатити штраф у розмірі 50 левів.

Процедура та витрати. Через два тижні з моменту подачі документів заявник фотографується на пластикове посвідчення і оплачує державне мито за ВНП і вартість виготовлення пластикової картки.

Вартість продовження ВНП:

  • 6 місяців – 200 левів;
  • 12 місяців – 500 левів.

Вартість виготовлення пластикової картки:

  • Стандартне виготовлення (30 днів) – 45 левів;
  • Термінове виготовлення (3 дні) – 200 левів.

Дізнайтеся, як отримати статус ПМЖ в Болгарії.

Заповніть форму, і наш менеджер зв’яжеться з вами:
* Поля обов'язкові для заповнення